„Aki megpróbál megvesztegetni, az csak rendőri kísérettel megy ki az irodámból”

„Aki megpróbál megvesztegetni, az csak rendőri kísérettel megy ki az irodámból”

2019. április 15. - 09:45

 

Siófok azon kevés városok egyike, ahol hiába van többsége a Fidesznek a képviselő-testületben, még sincs a kezükben a város kulcsa. A Mindenki Magyarországa Mozgalom elnökségi tagja, Lengyel Róbert 2014-ben függetlenként nyerte meg a polgármester-választást, leváltva az öt ciklust a városháza élén töltő Balázs Árpádot. 

A korábbi rendőrkapitány szerint – bár folyamatos támadások közepette végzi munkáját – Siófok nem jutott Esztergom sorsára. Lengyel Róberttel a Magyar Hang készített interjút, amelyből az alábbiakban részleteket olvashatnak. A teljes interjú itt érhető el.

– Miután 2012-ben a Siófoki Rendőrkapitányság vezetését hátrahagyva leszerelt, arról beszélt, hogy belefáradt a rendőri munkába. Abba nem fáradt bele, hogy polgármesterként ötödik éve tusakodik a siófoki képviselő-testület többségét adó Fidesz-frakcióval? 

– Dehogynem… De hadd kezdjem az elején. Gyerekkori vágyam volt, hogy rendőr legyek. Járőrként Siófokon kezdtem dolgozni, majd a Rendőrtiszti Főiskolát, aztán Pécsett a jogi kart is elvégeztem. A pályám egyik csúcsa a paksi Neutron kommandóban eltöltött 12 év volt – ma a Terrorelhárítási Központ egyik főosztálya –, amelynek hét éven át voltam parancsnoka. Onnan hívtak haza Siófokra rendőrkapitánynak. 

Bár a politikától távol tartottam magam, számomra a mélypontot Draskovics Tibor minisztersége jelentette, rendőri szempontból hasonló szakmaiatlan tárcavezetőre nem emlékszem. A 2010-es kormányváltás hozott változást, a rendőrség technikai feltételei változtak, megszűnt például a benzinkorlátozás. Ám fojtogatóvá vált a légkör. A politika lassan rátelepedett a rendőrség mindennapjaira. Egyre csak azt kérdeztem magamtól, hogy kell ez nekem? Ebbe fáradtam bele.

– Amikor 2014-ben eldöntötte, hogy elindul a polgármesteri tisztségért, nem tette fel a kérdést: „kell ez nekem?” 

– De. Siófokot Balázs Árpád személyében egy ötödik ciklusát töltő, de népszerűségében kopó polgármester vezette. A politikai paletta minden oldaláról biztattak az indulásra. Ekkor már egy siófoki multinál dolgoztam, és mivel minden irányból érzékeltem az igényt az új vezetésre, magam mögött pedig a támogatottságot, belevágtam. Az összes helyi ellenzéki párt mögém állt, és bőven kaptam fideszes szavazóktól is voksokat, így sikerült győzni.

(...)

– Rendőrkapitányként érkezett önhöz olyan kérés, hogy egyes ügyeket külön elbírálásban kell részesíteni? 

– Nem, az esélyét sem adtam meg. Utasításba adtam például, hogy ha rendőri intézkedés során bárki rám hivatkozva próbál kibújni az ellenőrzés alól, arról a beosztottam köteles azonnal írásban jelentést tenni. Persze voltak olyan városi prominensek, akik azzal hívtak fel, hogy a rendőr meg akarja büntetni. Erre mindig azt mondtam: „amit tőlem kérsz, az hivatali visszaélés elkövetése lenne. Börtönbe akarsz juttatni?” Ugyanez igaz a polgármesteri tevékenységemre is. Itt is egyértelművé tettem, hogy aki megpróbál megvesztegetni, az csak rendőri kísérettel megy ki az irodámból. Egy egykor magas beosztású rendőr jutott el majdnem eddig, de még időben a „fejére koppintottam”.

(...)

– Mégis újraindul polgármesterként, vagy inkább kiszáll?

– A sajtóhírekkel ellentétben még nem döntöttem. Ha indulok, csakis úgy, hogy az ellenzéki erők mögém állnak, és lesz minden körzetben független képviselőjelöltem, azaz „saját csapatom”. Annak nem látom értelmét, hogy tehetetlenül szemlélve az össznépi lenyúlásokat, kisebbségben egy újabb ciklust végigvigyek.

– Függetlenként? Vagy valamelyik párt jelöltjeként?

– A Fidesz jelenlegi politikájával és a mostani élvonalbeli politikusaival képtelen vagyok közösséget vállalni. De az ellenzéki oldalon sem tudnék maradéktalanul egyik párttal sem elköteleződni. Csakis függetlenként indulnék.

– Ezek szerint nem a Jobbik közelében képzeli el a folytatást?

– Eddig is független polgármester voltam. A 2018-as választás előtt több ellenzéki párt, köztük a Jobbik is megkeresett. Nem vállaltam. Egyébként szerintem több spiritusz volt a pártban, mint amit az áprilisi választás mutatott. A Márki-Zay Péter vezette Mindenki Magyarországa Mozgalomnak vagyok alapítója és elnökségi tagja. Ő hiteles, és hozzám hasonlóan gondolkodó személye a magyar politikai életnek. Belőle bárki lehet majd Magyarországon.