Abszurd szabállyal hallgattatnák el a tanárokat

Abszurd szabállyal hallgattatnák el a tanárokat

2019. október 09. - 09:45

 

Arról ír a Népszava, hogy akkor sem beszélhetnének a pedagógusok például a fizetésükről, ha már megszűnt a jogviszonyuk.

Kép: unsplash.com

Eddig sem hordozta a keblén a pedagógusokat a kormányzat, bár a propaganda ennek pont az ellenkezőjét próbálja nap mint nap elhitetni velünk. A nagy központosítás óta teljesen megszűnt az iskolák autonómiája, megszűnt a szűlők, a tantestület és a diákönkormányzat véleményezési joga, szűkült a bábként használt igazgatók jogköre is. Most pedig egy meglehetősen abszurd szabályról ír a Népszava, amelyről a Székesfehérvári Tankerület alá tartozó iskolák tanáraitól szerzett tudomást. 

A pedagógusoknak alá kell írniuk egy titoktartási nyilatkozatot, amelyben „vállalniuk kell, hogy minden, feladatteljesítés közben tudomásukra jutott tényt, adatot, információt titokként kell kezelniük, azokat harmadik személy számára nem teszik hozzáférhetővé, nem hozhatják nyilvánosságra. Nem beszélhetnek a diákok tanulmányaival összefüggő információkról, a személyi juttatásokkal kapcsolatos adatokról. A nyilatkozat szerint a titoktartási kötelezettség azt követően is élni fog, ha a munkavállaló munkaviszonya már megszűnt. Mindettől csak akkor lehet eltekinteni, ha bíróság vagy más hatóság „a titok” kiadására kötelez. Máskülönben fegyelmi eljárást indítanak."

A szakszervezet jogászai szerint több mint aggályos az eljárás.